Länsirannikon aarteita

Kohti länttä suuntasimme elokuussa. 22.-23.8.2014, kohteemme löytyivät Porista, Noormarkusta ja Reposaaresta. Aurinkoisessa säässä tutustuimme ohikulkien 6 Poriin veistokseen. Iltapäivän vietimme Noormarkun vehreissä ruukkimaisemissa kahden opastuksen kera. Toinen joukko kiersi upeissa puistoissa ja Ahlströmin historiaa kuunnellen. Komeita rakennuksia, jokimaisema sahoineen ja sähkölaitoksineen, siltojen ylityksiä; oli kuin olisimme siirtyneet menneeseen aikaan. Toinen ryhmä vieraili ensin Villa Maireassa mäntymetsän keskellä. Tämän huvilan menneisyys kietoutuu arkkitehti Maija Heikinheimoon. Hän suunnitteli monet huvilan huonekaluista ollessaan Artekin palveluksessa. Täältä löytynee yksi Suomen upeimmista yksityisistä taidekokoelmista. On Chagallia, Toulouse-Lautrecia, Picassoa... Olohuoneen erikoisuus oli aikoinaan Kööpenhaminasta hankittu lasikantinen flyygeli. Ruokailuhuoneen kaapit ovat täynnä klassikkoastioita.

Vuosikokous kirjasi menneen ja valitsi tulevat tekijät. Ennen vuosikokousta nautimme kahvit Villa Ettin viehättävässä miljöössä. Kokous sujui leppoisasti Paavo Norlamon johdolla ja yksimielisin päätöksin. Puheenjohtajana jatkaa Leena Ruskomaa sekä hallituksessa Liisa Huovinen, Nanna Katavisto, Hannele Rajamäki, Fred Sundwall sekä uutena Kuopiosta Kari Airenne.

Tekstiilien lumoa

Kokouksen päätteeksi tekstiilitaiteilija Kaarina Heikinheimo esitteli taidettaan, jota hän on tehnyt 50 vuotta, tärkeänä työtapana kudonta. Useimmissa töissä lähtökohtana on ihmishahmo. Monet työt ovat valtavan kokoisia ja niitä löytyy niin lentoasemilla, kirkkosaleissa ja seurakuntakeskuksissa. Virkkuutöissä löytyi vaikkapa voirasiaa, ruisleipää, ananaspurkkia, Marianne-karkkeja, hedelmiä; upeita käsitöitä. Kaarinan tekotavat vaihtelevat; niistä löytyy mm. virkkaus, värjäys, punonta. Kirkkaat värit ovat yksi Kaarinan tunnusmerkki. Nykyisin työhuone sijaitsee Vaasan kasarmeilla taiteilijatalossa.

Herkkujen äärellä

Illan Suomalaisella klubilla jokirannassa aloittivat Wilsonin Pelimannit musisoiden ja kappaleista tarinoiden. Buffet- pöytä tarjosi monenlaisia herkkuja kaloista riistaan. Täytekakkukahvit nautittiin sukuhaarojen esittäytymisen lomassa. Mukava ilta kauniissa ympäristössä.

Reposaaren retkellä

Aurinkoinen sunnuntaiaamu houkutteli kaikki yli 30 sukulaista mukaan kohti satakuntalaista idylliä eli Reposaarta. Porin emäntä ja isäntä Märta ja Jaakko Heikinheimo johdattelivat meidät matkan aikana kaupungin historiaan ja Jaakko erityisesti sen teollisuuteen. Upeita merimaisemia ihailimme matkan varrella. Saaren puutalot veivät meidät toiseen aikaan, hieman unelias sunnuntaiaamun tunnelma. Miika Heikinheimo piti hartauden Reposaaren kauniissa puukirkossa muistellen yhtä Salon sukulaista. Suvivirsi kaikui komeasti. Bussinkuljettaja ajelutti meitä saaren " viidakko-osiin" ja pääsimme nauttimaan rannattomasta merestä. Ravintola Merimestan majakan juurella huikaisevassa auringonpaisteessa otettiin perhepotretti. Poriin palattuamme tutustuimme vielä Käppärän hautausmaalla Juseliuksen mausoleumiin, Pohjoismaiden ainoaan. Muistomerkki on rakennettu 11-vuotiaana kuolleen tyttären kunniaksi. Vaikuttava paikka, jossa Akseli Gallen- Kallelan maalaukset koristavat seiniä. Arkku makaa pyöreän tilan keskellä alhaalla ja muistuttaa suuresti Napoleonin hautaa Pariisin Invalidikirkossa. Hiljentävä kokemus. Monipuolinen ja vaihteleva ohjelma, mukavaa yhdessäoloa ja uusia sukulaisia; tätä tarjosi sukuseuran viikonloppu. Missähän tapaamme kahden vuoden kuluttua? Hallitus toivoo ideoita ja miksei kutsuakin!

Porin sukulaiset, Märta ja Jaakko olivat suurena apuna ohjelman suunnittelussa ja järjestelyissä. Lämpimät kiitokset. Viihdyimme Porissa.

Nanna Katavisto

 

Ylös